یک سؤال جالب به ذهنم رسید: فکر کنید یک نفر طرفدار مک، یک نفر طرفدار لینوکسها و یک نفر طرفدار ویندوز هر کدوم تصمیم میگیرند که به یک فرد مشترک (تنها یک نفر) سیستم عاملهاشون رو معرفی کنن و از اون بخوان که بر اساس چیزی که فهمید یکی از اونها رو برای کامپیوتر شخصیاش استفاده کنه. به نظر شما واقعا انتخاب اون فرد لینوکس خواهد بود یا نه؟ (و یا فرض کنید این آزمایش رو ۱۰۰ بار تکرار کنیم، چند نفر لینوکس، چند نفر مک و چند نفر ویندوز رو میپذیرند؟) (توجه کنید که در این آزمایش هر سه طرفدار، باید سیستم عاملهاشون رو نصب کنن و تمامی امکاناتش رو نشون داده و اجازه بدن که فرد مورد آزمایش با اون کار کنه).
این رو نگفتم که اینجا جواب بدین ولی واقعا باید به نتیجهاش فکر کرد.
با اين كه گفتي اينجا جواب نديد من ميخوام اينجا جواب بدم :
ببين چنتا چيز هست كه بايد براي اون كاربر انتخاب كننده تعريف بشه ( نميدونم اطلاعاتي درباره ي درجه آزادي داري يا نه )
ببين تعريف درجه آزادي در اين مسئله اي كه شما گفتي اينجوريه كه بايد شرايط مساوي براي هر سه سيستم وجود داشته باشه حالا در چه صورتي اين شرايط وجود نداره ؟! مثلا طرف بايد دقيقا بدونه كه ويروس كامپيوتري چيه و چه بلايي ميتونه سر كامپيوتر يه نفر بياره . يعني طرفي كه قراره يه سيستم رو انتخاب كنه بايد يه شرايط و يه اطلاعاتي داشته باشه شما اول تعريف كن كه اون طرف چجور آدميه بعد من بهت ميگم كدوم سيستم رو انتخاب ميكنه .
من قبل از شما جوابتون رو حدس ميزنم ، احتمالا شما ميگيد طرف يه آدم معمولي و از همه نظر متوسطه
خب از ديد من آدم معمولي اين شرايط رو داره ( تو جامعه امروز ) :
1 . اين شخص تو يه كشوري زندگي ميكنه كه قانون كپي رايت اونجا رعايت ميشه و اين شخص كاملا از قوانين اطلاع داره
2 . با توجه به چيزايي كه من ميدونم حقوق ماهيانش بين 3000 تا 5000 دلاره
( يا يه درآمد متوسط )
3 . اطلاعات كلي درباره كامپيوتر داره ( يعني ميدونه سيستم عامل چيه ، اسم و كار سخت افزار ها رو ميشناسه ، ميدونه ويروس و دزدي اطلاعات چيه ، بلده با موس صفحه كليد كار كنه ، ميدونه اينترنت چيه و بلده باهاش كار كنه )
4 . طرف كار هاي عادي زندگيش رو با كامپيوتر انجام ميده
5 . به زبان انگليسي تا 70درصد تسلط داره
6 . اين كامپيوتري كه ميخواد ازش استفاده كنه كاملا شخصيه و هيچكس ديگه اي ازش استفاده نميكنه
7 . در اين حالت كاربر ما به كارايي و زيبايي هم دقيقا مساوي اهميت ميده ( 50-50 )
8 . اين شخص از قبل طرفدار هيچكدوم از اينا سيستم ها نبوده و هيچ اطلاعاتي درباره هيچ يك نداشته
9 . سطح متوسط تحصيلات كشور خودش رو داره
10 . به اينترنت با حداقل سرعت 2 مگابيت بر ثانيه خيلي راحت دسترسي داره
با اين شرايطي كه گفتم اگه از 100 نفر سوال بشه به نظر من نتايجش حدودا اين ميشه :
30 نفر از گنو/لينوكس استفاده ميكنن
20 نفر از مك استفاده ميكنن
50 نفر هم از ويندوز استفاده ميكنن
يا اينجوري :
35 نفر گنو/لينوكس
25 نفر مك
40 نفر ويندوز
دوستان اگه دوست دارن با اين شرايطي كه من گفتم نظرشون رو درباره 100 نفر بگن