درسته که شاید من هنوز سه روز هم نشده که به اوبونتو مهاجرت کرده ام ! و واقعا هنوز احساس می کنم که فایل های نصب اوبونتو روی هاردم خشک نشده اند. اما باورکنید که توی این سه روزه روی هم ده ساعت نخوابیدم ! و فقط در حال شناسایی عجایب اوبونتو بوده ام
می گید مگه چی داره ؟ خب خودتون که بهتر می دونید ولی برای دوستانی که نمیدونند می گم
۱. نصب فوق العاده سریع و آسون
هیچ یادتون میاد وقتی اون سیستم عامل چهاررنگ قراضه رو نصب می کردیم روی بهترین ماشین های بازار ( من خودم اسمبلر سخت افزارم ! ) انگار نه انگار که طرف نزدیک یک تومن خرج کرده برای ارتقای سیستمش . چون که اگر ویندوز رو روی یک پنتیوم معمولی نصب کنید و در کنارش روی یک سیستم با پردازنده QX9650 ! می بینید که سرعت نصب و بوت ماشین زیاد فرقی نکرده. اونوقت به مشتری حق نمیدین که به من چپ چپ نگاه نکنه و فکر نکنه که اصلا ارتقا ندادم !
۲. امکانات فوق العاده ٫ سخت افزار معمولی
این درسته که افکت هایی که عمو بیلی اومده روی ویستا قرار داده در حال حاضر هیچ سیستم عاملی ساپورت نمی کنه. ولی شما فکرش رو بکنید که همون امکانات رو مجانی و با همون سخت افزار قدیمی خودتون دارید و دیگه نمی خواد برید ۲ گیگ رم بخرید !
۳. مخازن یا دریای نرم افزار ؟
فقط کافیه تا یک اینترنت پرسرعت با هزینه معمولی ( ماهیانه ۱۰ هزار تومن ) داشته باشید. شما می تونید از این دریای بی کران هر چی خواستید با حجم کم و کارایی بالا دانلود کنید. دیگه هم نمی خواد دنبال ورژن جدید king باشید !
۴. بروزرسانی لحظه ای !
خیلی خوب یادمه وقتی اون خرس تنبل روی سیستمم نصب بود ؛ برای هر ۳۰ تا نرم افزارم باید همشونو باز می کردم و ... تازه اگر آپدیتی وجود داشت با مصیبت هرکدوم رو دانلود می کردم و بعدش مراحل نصبش واویلا بود. core سیستم عامل رو که نگو. باید تا آخرسال دیگه منتظر می موندم تا عمو بیل از روی پول هاش پاشه و بیاد یه نسخه core جدید برامون بنویسه و بده بیرون. بعد از شش ماه یک نفر توی مالزی یا همون طرفا اونو کرک کنه و باید دعا می کردم که شاید یک تاجر اونو روی لپ تابش بیاره ایران و بعد از یک سال به دست من برسه !
ولی در اوبونتو من سیستمم رو روشن می کنم . نرم افزاربطور خودکار چک می کنه که آیا آپدیتی برای core یا نرم افزارهای نصب شده من هست یا نه ؟ بعد همشون رو یکجا از نزدیک ترین سرور دانلود می کنه و براحتی هر چه تمام نصب می کنه. اونوقت تو مطمن هستی که این آپدیت نه باگ داره و نه ویروس. دیگه نمی خواد توی سایت های keygen بگردی و برای خودت ویروس دانلود کنی ! من خودم همین دیروز بیست تا فایل core و نرم افزار رو آپدیت کردم با حجم کلی ۲۰ مگابایت ( توجه کنید که فقط آپدیت Adobe Reader حدود ۸۰ مگابایته ! )
میگی نه؟ حالا برو کرنل ویندوزت رو آپدیت کن ببین چه بلایی بسرت میاره ! اول باید شناسایی بشی . بعد ....
۵. سرعت سیستم
من که تابحال اینقدر ماشین خودم رو سریع ندیده بودم. برنامه ها براحتی و به سرعت باز می شن . کارشونو روبدون هیچ خطایی انجام میدن و براحتی بسته می شن. اضافه کنید با جلوه های گرافیکی خوب ! الان هر برنامه و هر کاری رو که بخوام بکنم دیگه نگران مقدارباقی مونده رم و cpu نیستم. مطمنم که اگر یه عالمه پنجره رو کنار هم باز کنم باز هم هیچ کاهش سرعتی در ماشینم ندارم. باور کنید از وقتی که اوبونتو نصب کرده ام احساس می کنم منابع سیستمم از پشت یه دیوار شیشه ای نازک دارن با من تعامل می کنن! وای به روزی که اون خرس تنبل رو بیارم بالا می تونید تصورش رو بکنید که فقط فایل explorer.exe بدون هیچ پنجره بازی حدود ۵۰ مگابایت از رم رو می گیره؟ به اینها اضافه کنید اون شش تا فایل svchost رو که همون ۵۰ مگ رو اشغال می کنن. من دسکتاپم در حالت خالی حدود ۱۷۰ مگابایت از رم رو گرفته بود ! ( از حق نگذریم الان حدود ۲۴۰ مگابایت در حالت دسکتاپ خالی از رم اشغال میشه ولی جالب اینجاست که هیچ کاهش سرعتی نداریم ! )
۶. تعامل خوب با دوست بد
جالب اینحاست که با وجود اینکه سیستم فایل و کد بندی اوبونتو و شاهکار عمو بیل کاملا تفاوت دارن ولی بدون هیچ مشکلی این فایل ها در اوبونتو ساپورت میشه. حتی پسوند های نرم افزار های مایکروسافت مثل doc , xls رو به خوبی ساپورت می کنه.
۷. ۲+۲ = ۴
کی میگه گنو/لینوکس برای کاربر های حرفه ای ؟ درسته که حدود ۵ ساله که دارم با ماشینم سرو کله می زنم ولی اصلا خودم رو حرفه ای حساب نمی کنم. عمر تمام دانش و شناخت من از لینوکس به چهار روز پیش برمی گرده و همون راهنمایی که درباره نصب ٫ سیستم فایل و ... لینوکس خوندم. باور کنید الان دارم براحتی و بدون هیچ مشکلی با اوبونتو کار می کنم و تمام نیازهام رو از ماشینم بوسیله اون ارضا می کنم.
میدونم که خیلی دیگه از مزایای اوبونتو و در کل گنو/لینوکس هست که هم دوستان بهش اشاره کردن و هم هنوز من نمی دونم و هم اینکه واقعا دستم خسته شد و هم در حوصله خواننده نیست.
دلیل مهاجرت من به اوبونتو : دلیل اصلی ای که تصمیم به مهاجرت گرفتم اینه که دیگه اینقدر ویندوز منو اذیت کرد که دیگه تحملم تموم شد! فرض کنید که هر ماه باید یک ویندوز نصب می کردم و دوباره تا روز سی ام نشده هنگ ها و کاهش سرعت ها شروع می شد. به این اضافه کنید حدود یک روز کامل که صرف نصب نرم افزار های جانبی می شد ! معمولا برنامه ها یا با directx مشکل داشتن یا با سرویس پک. باید چند تا برنامه washer و optimizer نصب می کردم تا این گند و ** های ویندوز رو پاک کنه تا یکمی ماشین نفس بکشه. میدونید که بعد از چند لحظه با سریال نامبرهاشون مشکل پیدا می کردم و... واقعا دلم برای اون همه وقت و پولی که برای پیدا کردن کرک و کیجن صرف کردم می سوزه. و حدود هزار تا مشکل بزرگ و کوچولو دیگه که دیگه آدم رو از ریخت هرچی ویندوزه بیزار می کنه ! اما دلیلی که باعث میشه که هنوز و برای همیشه توی اوبونتو و گنو/لینوکس بمونم همون دلایل بشماری که توی بالا گفتم.
اما بعد از این همه بد گویی هایی که از ویندوز کردم برای اینکه عمو بیلی روز قیامت سر پل صراط یفه ام نگیره و حلالیت نخواد بذارید یکی از خوبی های ویندوز رو هم بگم : نرم افزار٫ نرم افزار٫ نرم افزار !
باور کنید اگر در کل دنیای اوپن سورس بگردید نمی تونید نرم افزارهایی مثل Adobe Flash یا Illustrator یا photoshop یا Babylon یا Nero یا JetAudio یا Dream weaver یا Adobe Audition یا Guitar Pro یا Corel Draw یا حتی Yahoo Messenger پیدا کنید مگر اینکه شرکت هاشون یک نسخه برای گنو/لینوکس بزنن که با در نظر گرفتن سیاست های مالی شون امر محالیه ! ( حاضرم سر این جمله بالایی که اهمیت نرم افزارهای توزیع شده برای ویندوز رونشون میده حتی با خود لینوس تروالدز هم بحث کنم. و هر آدم عاقلی باید قبول کنه این نرم افزارها در محدوده کاری خودشون رو دست ندارن مثلا شما نمی تونید با هیچ برنامه ای براحتی و سرعت و کیفیت corel draw صفحه بندی و طراحی مجله کنید. و این درسته که مثلا pidgin کار همون YM رو انجام میده ولی وقتی نتونید حتی یک buzz ساده برای دوستتون بفرستید و از نعمت send to all محروم باشید میشید مثل این شکلک
و شب روز بزرگ ترین آرزوتون میشه اینکه ای کاش اون برنامه های خوب روی این سیستم عامل
فوق العاده اجرا می شد. کسی چه میدونه؟ شاید فردا همه توزیع کننده تصمیم گرفتن امکاناتی بنویسند که برنامه های ویندوز هم روی گنو/لینوکس اجرا بشه. )
خلاصه کلام از نصب اوبونتو روی ماشینم بشدت راضی ام و در کنار ویندوز سعی می کنم که از خوبی های هرکدوم حداکثر استفاده رو بکنم ( گرچه خوبی های اوبونتو صد هزار برابر ویندوزه )