توی مستند Revolution OS خب به عنوان یه مستند طرف کسی رو نگرفتن. آقای تروالدز یه چیزی گفت. آقای استالمن هم یه چیز دیگه. من که
دانشجوی ادبیاتم چی بگم؟ نه کد سرم میشه، نه شمار بستهها رو دارم.
آدمای دور و برمو به آزادی دعوت کنم که یه قسمت مهمیش سر اسمش دعواست.
همیشه به این دست جملات برمیخوریم: «چند خط کد از گنو توی این سیستمعامل هست؟». «اون فقط یه هستهست». blah blah blah
این از اون دعواهاییه که تا ابد ادامه داره.
از توزیعهایی هم که میشناسم، فکر کنم فقط دبیان میگه گنو/لینوکس (و البته اون چندتایی که FSF تأیید میکنه).
من میدونم. یا یه روز فرار میکنم، یا دیوونه میشم.
تازه تاپیک رو هم منحرف کردیم.
خوبه که منطقی هستی
فقط واسه اینکه احساس میکنم تو این زمینه یکم کند و کاو نکردی میگم وگرنه اصل مطلب به نظرم حرف خودته، نباید زیاد درگیر اسم بشیم:
۱- علت اینکه من و کسایی مثل من ممکنه در بعضی مواقع روی اسم خیلی تاکید کنن، فراموش نکردن تاریخ و مهتر از اون هدف اولیهی تعریف شده گنو یا لینوکس یا دبیان یا هر اسم دیگهای که میخوای اینجا بذاری، است. دربارهی هدف گنو واقعا مطلب زیاده و به نظرم اگه به طور جدی بری دنبالش به خوب بودنش پی میبری ( اشتباه نکن، نمیگم یه آدم گنویی دو آتیشه میشی که همه جا موعظه میکنه، فقط میگم این ایده رو با احتمال زیاد میپذیری.
در این باره سایت زومیت در یه مقالهی مفصل اینجوری تحلیل میکنه که به نظرم واقعا بیجا نگفته :... اجازه دهید صادق باشم؛ تنها قشری که شاهد طرفداری آنها از جریانی بودهام و حقی نیز برای آنها قائل میشوم، کاربران نرمافزارهای آزاد (و نه حتی متنباز) هستند. چراکه اینها در اصل حمایتگر یک اندیشهی فکری و یک آرمان بوده و محصولگرا نیستند. فارغ از صحیح بودن یا غلط بودن طرز تفکرشان، حرکت آنها در مسیر تکنولوژی مصداق بارز یک فلسفه است. در نظر داشته باشید که پیروی از یک مکتب و فلسفه بسیار فراتر از پیروی از یک برند است...
۲- بحث نامگذاری به شدت و در طی چند سال توی ویکی پیگیری شده. نمیدونم اینجا چند نفر ویکینویس هستن و آشنایی کامل دارن با ویکی ... من خودم روی صفحههای ویکی لینوکس و گنو/لینوکس سعی کردم مشارکت داشته باشم. این بحث نامگذاری توی همهی زبونها ( مثلا صفحهی بحث ویکی انگلیسی و ویکی آلمانی ) وجود داره و خیلی بیشتر از اونی که تصور کنی روش بحث شده و هنوز هم میشه.
من نمیتونم اینجا تمام دلایل رد و قبول اونارو بیارم، اگر واقعا حل و حوصله دارین و کنجکاوین بفهمین من چی میخوام بگم این پیج آرشیو ویکی اینگلیسی رو بخونین :
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Linux/Archive_41#Page_move:_GNU.2FLinuxاما یه چیز خیلی جالبی که ویکی به عنوان یه آرمانشهر داره، آزادیشه
اگه نظرات اعضای ویکی رو خونده باشین اکثریت به این مطلب اشاره میکنن که هدف ویکی مثل نرمافزار آزاد، آزادی و کمک به بقیهاس. اما میبینیم که صفحهی لینوکس توی ویکی انگلیسی منظورش سیستم عامل لینوکسه نه هستهی لینوکس! دلیلش هم فقط و فقط یه چیزه : reliable sources
آدمای ویکی معمولا پخته و متخصص هستن، بحثایی که انجام دادن به این نتیجه رسیده، اکثریت قبول دارن لینوکس هستهاس و نمیتونه سیستم عامل باشه و چه دلیلی واضح تر از اینکه خود نویسندهی لینوکس میگه :
Sadly, a kernel by itself gets you nowhere. To get a working system you need a shell, compilers, a library etc.
و نکتهی مهمتر از اون، اکثریت قبول دارن و
میدونن کاربرد correct (این کلمهرو تو صفحهی بحث زیاد میبینیم!!) گنو/لینوکس هست ! تنها عاملی که باعث شده بعضی مدیرها روی خود کلمهی لینوکس پافشاری کنن و صفحهی اصلی لینوکس در ویکی با نام لینوکس شناخته بشه قانون COMMON NAME هست !! دلیل اینه که لینوکس، کلمهی رایج رسانههاست! چیزی که توی هر صفحهی بحثی در هر زبانی مطرح میشه همین مورد و چون این مورد یکی از قانونهای مهم ویکی هست پس اونها هم مجبورن به جای اسم correct و اصلی گنو/لینوکس اسم رایج و غلط مصطلح "لینوکس" و بذارن (: پس دلیلشون فنی نیست و بیشتر سعی دارن هدف ویکی رو دنبال کنن.
و حرفشون هم منطقیه: طبق آماری که تو موتورهای جستوجو تو ویکی ارائه دادن، مثلا کلمهی لینوکس در وب ۱ میلیارد بار جستجو شده و گنو/لینوکس ۳۰ میلیون بار !
دعوای همیشگی هم سر اینه، یه طرف اصرار داره لینوکس کلمهی رایجه و الان میشه بهش گفت سیستم عامل! یک طرف هم میگه لینوکس از اول کرنل بوده و هست! به نظرم اینکه بیایم سر کرنل بودنش یا نبودنش بحث کنیم یکم سطح پایینه و صورت مسئله رو میخوایم عوض کنیم تا به هدفمون برسیم!
۳- آخرین چیز هم بگم یکم طولانی شد، هر جای دانشنامهی آزاد بخوان لینوکس رو تعریف کنن، سعی میکنن طرف اکثریت رو بگیرن ( میشه به این کارشون ایراد گرفت؟ واقعا نه ) ، چون اکثریت (طبق آمار) کلمهی لینوکس رو وقتی ادا میکنن که منظورشون یک سیستم عامل هست، پس لینوکس میتونه سیستم عامل باشه! فقط به این دلیل که استفاده کنندههای اسم گنو/لینوکس به قول ویکی minority هستن و در اقلیتان و تعدادشون کمه، پس ما مجبوریم برای درک بقیه از غلط رایج استفاده کنیم! و اگر روزی این اقلیت به اکثریت تبدیل بشه بازی برمیگرده و اون موقع از نام صحیحش استفاده میکنیم.
چیزی که میخواستم بهش برسم این بود : اینجا قانونی بالای سر ما نیست، ما هم به نظرم یکم آدمای تخصصیتری نسبت به اطرافیامون هستیم ( حتی تویی که میگی رشتهات ادبیاته ! )، وقتی میدونیم یک چیزی اشتباهه پس نمیتونیم به این خاطر که همه دارن اشتباه میکنن خودمون رو قانع کنیم.
اینجا درست بودن اولویت داره ... (:
ویرایش : آقا
کیان به این خاطر لینک ویکی رو دادم : No problem should have to be solved twice
راهی که چندین بار تو سایت ها و بحثها رفته شده نیاز نیست ما بریم! آخر بحث ما، آخر بحث اونهاست و همون استدلالهایی که شما بیارین اونا قبلا آوردن! پس مسخرس که همونا رو تکرار کنیم کافیه بریم بخونیم ...