سلام
ببین هر کدام از توضیع کنندگان لینوکس معمولا مدارک خودشون رو ارایه می کنند بستگی داره از کدام استفاده می کنی اما مدارکی که تو ایران هست بیشتر بر پایه Read Hat میباشند و تو بازار کار هم بهتر جا افتاده (تا اون جایی که من می دونم ) اول باید هدف خودتو مشخص کنی که میخوای چه کار کنی بعد دنبال مدارک باش.
مدرك +Linux
اين مدرك يكي از معتبرترين مدارك بينالمللي در حوزه سيستمعامل لينوكس است. داوطلباني كه موفق به كسب مدارك مذكور شوند، قادر خواهند بود اين سيستمعامل را نصب و پيكربندي كرده، براي مقاصد مختلف آن را آماده نموده و اشكالات پيش آمده را رفع كنند. شركت كامپتيا حداقل ششماه تجربه كاري مفيد در محيط سيستمعامل لينوكس را پيش شرط اخذ اين مدرك براي داوطلبان اعلام كرده است. يك فرد داراي مدرك +Linux به عنوان شخصي كه مفاهيم دنياي اُپنسورس را به طور كامل درك كرده و قادر است كليه تنظيمات مربوط به لينوكس از جمله تنظيمات مديريتي، اعطاي مجوز استفاده به كاربران، نصب و پيكربندي برنامهها و نرمافزارهاي مختلف و همچنين برقراري ارتباط با ساير كامپيوترها در محيط شبكه و مديريت فايلها و عمليات ذخيرهسازي بر روي ادوات مربوطه را انجام دهد، شناخته ميشود.
آزمون +Linux به خودي خود داراي هيچ پيش نيازي نيست اما باز هم شركت كامپتيا داشتن اطلاعاتي در حد مدارك +A يا +Network را به داوطلبان توصيه ميكند. آزمون +Linux كه شامل 94سؤال با 90 دقيقه زمان پاسخ است در كل 900 امتياز دارد كه داوطلب بايد حداقل 655 امتياز از آن را كسب كند.
مزايا
شركت كامپتيا براي دارندگان مدرك +Linux، حرفهاي شدن براي كار در محيط لينوكس، ارتقاء سطح شغلي موجود يا ايجاد زمينه اشتغال بيشتر براي صاحب مدرك، بهترشدن مسير كسب و كار و كمك به داوطلبان در انتخاب مسير دانشاندوزي و همچنين ايجاد يك زمينه محكم براي تشويق دانشجويان به كسب مدارك سطوح بالاتر را از مزاياي داشتن مدرك مذكور عنوان ميكند.
مفاد آزمون +Linux
در آزمون مربوط به مدرك +Linux، هفت موضوع اصلي مورد توجه قرار ميگيرند كه هر كدام درصدي از آزمون را به خود اختصاص ميدهند. به اين شرح كه:
1- راهكارها و شيوههاي استفاده از سيستمعامل لينوكس: 4 درصد
2- نصب لينوكس: 12 درصد
3- پيكربندي: 15درصد
4- مديريت: 18درصد
5- نگهداري و پشتيباني: 14درصد
6- رفع مشكلات: 18درصد
7- ارتباط با ادوات سختافزاري: 19درصد
در بخش اول، داوطلبان با مزاياي استفاده از اين سيستمعامل و همچنين اصطلاحات دنياي لينوكس آشنا ميشوند.
در قسمت دوم، انواع روشهاي مربوط به دريافت فايلهاي نصب لينوكس و انجام عمل نصب چه از طريق CD قابل بوت سيستمعامل و چه از طريق پروتكلهاي شبكهاي مثل FTP ،HTTP ،SMB و NFS مورد بحث قرار ميگيرد.
در بخش سوم، نحوه تنظيم و پيكربندي ماجولهاي اصلي سيستمعامل براي استفاده از انواع سرويسهاي موجود مثل دسترسي راهدور، سرويسهاي اينترنت و شبكه مورد بررسي قرار ميگيرد.
در فصل چهارم، نحوه تعامل مدير سيستم با كاربران، گروههاي كاربري و مقولههاي امنيتي مربوط به آن شرح داده ميشود.
در قسمت پنجم، نحوه ايجاد فايلهاي پشتيبان از سيستم، مديريت پردازشهاي در حال اجرا، تشخيص و خارج كردن پردازشهاي زايد با استفاده از ابزارهايي مثل فرمان Kill و مانيتورينگ عملكرد سيستم و سرويسهاي ارايه شده مورد بحث قرار ميگيرد.
در بخش ششم هم بيشتر مطالب مربوط به بخش قبل اما با گرايش به سمت نحوه برخورد با مشكلات و مواقع بحراني سيستم در نظر گرفته شده است.
در قسمت آخر هم موضوع ارتباط لينوكس با انواع ادوات سختافزاري داخلي و خارجي مثل هاردديسك، مادربرد، حافظه، CPU و ساير تجهيزات مورد بررسي قرار ميگيرد.
**********************************
مدرك Novell CLP
پس از آنكه شركت ناولنتور موفق به خريد شركت SuSE، توليدكننده آلماني سيستمعامل لينوكس شد، عنواني را به ليست مدارك بينالمللي خود اضافه نمود تا بتواند شماري از كاربران و علاقه مندان به اين سيستمعامل را به خود جذب نمايد و قسمتي از بيش از دو هزار عنوان شغلي كه براي پرداختن به اين سيستمعامل در جهان درنظرگرفته شده را، تحت پوشش مدرك خود قرار دهد. مدرك (CLP(Certified Linux Professional مدركي است كه در سال 2004 و با گرايش مديريت در محيط لينوكس معرفي شد.
اين مدرك كه بنابر ادعاي ارايهدهندگان آن خالي از مفاهيم تئوريك خشك و خستهكننده بوده و بيشتر جنبه عملي و آشنايي با محيط كار واقعي لينوكس دارد، بر روي نسخه خاصي از لينوكس و آن هم لينوكس SuSE بنا شده است. شركت ناول، كسب اين مدرك را به كليه كساني كه نقش راهبردي و فعال در زمينه مديريت سيستمهاي بزرگ تجاري (Enterprise) با لينوكس دارند، توصيه مينمايد.
مفاد آزمونCLP
براي كسب مدركCLP، گذراندن سه دوره آموزشي مختلف به همراه آزمونهاي مخصوص هر كدام در نظر گرفته شده كه عبارتند از:
1- SuSE Foundamental:
در اين دوره، تازه واردان و همچنين قديميترهاي دنياي لينوكس با مفاهيم روزمره و كاربردي اين محيط بهخصوص فايلسيستم و انواع دستورهاي خط فرمان و مفاهيم مربوط به كاربران، شبكه و امثال آن آشنا ميشوند.
2- SuSE Administrati4on:
در اين دوره، مهارتهاي مديريتي لينوكس مثل نصب و آمادهسازي كامپيوترها براي ارتباط در يك محيط شبكهاي، مديريت كاربران، گروههاي كاربري و كنترل سطح دسترسي هر كدام از آنها به منابع سيستم، نصب و حذف برنامههاي مختلف، كاربا چاپگر، سرويسهاي شبكهاي و امثال آن مورد بحث قرار ميگيرند.
3-Advanced SuSE Administration:
براي كساني كه آشنايي مقدماتي با مفاهيم مديريتي در لينوكس دارند، اين دوره جهت تكميل مهارتهاي آنها براي تصدي مديريت در كاربردهاي حساستر و بزرگتر در نظر گرفته شده است. نحوه مديريت و كامپايل كرنل، راهاندازي سرويسهايي مثلFTP، وب سرور، مديريت دادههاي شبكه با استفاده از Open LDAP، مديريت سرويسهاي پستالكترونيكي و پيامرساني فوري ازجمله اين تخصصها ميباشند.
مدرك (RHCE (RedHat Certified Engineer
ردهت همواره يكي از بزرگترين و معتبرترين توليدكنندگان سيستمعامل لينوكس بوده است. اين شركت كه در ابتدا كار خود را با پرسنل اندكي كه تعدادشان به 20 نفر هم نميرسيد آغاز كرد، آنچنان حوزه فعاليت خود را در عرضه اين سيستمعامل گسترش داد كه در طي مدت محدودي، لينوكس خود را به شهرت جهاني رساند. هماكنون انواع نسخههاي لينوكس متعلق به ردهت، از نسخههاي عادي آن گرفته تا نسخههاي ويژه سرورهاي Enterprise و اخيراً ويرايشهاي جديدي كه تحت نام فدورا به بازار ارايه شده است، همگي از كاربرد و محبوبيت وسيعي در بين علاقهمندان و كاربران محيطهاي اُپنسورس برخوردارند.
به همين دليل يكي از معتبرترين مدارك بينالمللي كه در حوزه ويژه و تخصصي سيستمعامل لينوكس وجود دارد، مدركي است كه شركت ردهت ارايه ميدهد. دوره آموزشي ويژه اين مدرك نحوه تعامل با لينوكس را به صورت عملي و تجربي به داوطلبان ميآموزد. ردهت، آشنايي قبلي با مفاهيم اساسي شبكه چون LAN ،WAN و همچنين انواع پروتكلها و سرويسهاي استاندارد آن چون FTP ،DNS ،DHCP ،NFS و امثال آن را توصيه مينمايد.
افرادي كه موفق به كسب مدرك RHCE شوند قادر خواهند بود سيستمعامل لينوكس ردهت را به راحتي نصب، پيكربندي و مديريت نمايند. مفاهيم مورد بحث در مدرك RHCE در هفت فصل مختلف متمركز شده اند كه عبارتند از:
1- سختافزار و نصب
در اين فصل به روند بوت شدن سيستمعامل و نحوه شناسايي يا معرفي سختافزارهاي مختلف توسط آن پرداخته ميشود.
2- پيكربندي و مديريت
اين فصل به نحوه پيكربندي ردهت جهت استفاده از سيستمعامل در مقاصد مختلف و با كاربردهاي گوناگون و همچنين نحوه نصب پكيجهاي نرمافزاري مخصوص ردهت به نام RPM و مفاهيم ديگري مثل فايلسيستم، مديريت كاربران و گروههاي كاربري اختصاص دارد.
3 - روشهاي ديگر نصب
در اين فصل موضوع نصب لينوكس ردهت بر روي كامپيوترهاي لپتاپ و مسأله مهم بوت دوگانه يا چندگانه
(MultiBoot) براي كاربراني كه قصد داشتن چند سيستمعامل ديگر را به همراه ردهت بر روي يك كامپيوتر دارند و همچنين نصب از طريق شبكه مورد بحث قرار ميگيرد.
4- كرنل و تنظيمات سيستم
در اين مبحث، دانشجويان با فايلسيستم Proc/، سيستم Quota و همچنين نحوه كامپايل كردن، نصب و تنظيم كرنل لينوكس و مفاهيم ديگر اين سيستمعامل چون LILO آشنا ميشوند.
5 - سرويسهاي استاندارد شبكه
اين فصل، مباحث مربوط به پروتكلها و سرويسهاي مختلف شبكهاي در لينوكس و نحوه تنظيم و راهاندازي آنها در يك شبكه مبتني بر لينوكس را شامل ميشود. مواردي چون TCP/IP ،FTP ،NFS ،DHCP و مفاهيمي چون وب سرور (آپاچي)، پراكسي سرور (اِسكوئيد) و سيستم اشتراك فايل (سامبا) در اين فصل مورد بررسي قرار ميگيرند.
6- Xwindows
كليه اصول مربوط به واسط كاربر گرافيكي لينوكس و انواع سرويسها و محيطهاي مربوط به آن در اين بخش مورد بحث قرار ميگيرد.
7 - امنيت
اين بخش كليه مفاهيم امنيتي و سرويسها و پروتكلهاي ويژه احراز هويت و دسترسي كاربران به منابع مختلف سيستم و نحوه استفاده و تنظيم آنها را شامل ميشود. همچنين در اين فصل مسايل مربوط به ديوارههاي آتش و روترها نيز بررسي ميشوند.
در مورد بقیه هم اگه مطلب پیدا کردم میزارم