اووووو چقدر بحث کردید.
این آخرها چقدر بحث تند شده یا شاید من تند خوندم . به نظر من لزومی نداره بحث شخصی بشه. هر کسی توانایی هایی داره و در جای خودش محترم هست. ما داریم بحث می کنیم تا دید خودمون رو وسعت بدیم. کسی در این بین نفعی نداره.
دوست خوبم کرگدن از جواب کاملی که به سوال پیکانی من دادین ممنون. ولی من هنوز سوالاتی دارم. نمونه خوبش رو هم پیدا کردم:
اگه من یه برنامه ای بنویسم و سورسش رو آزاد کنم ولی خود باینری برنامه رو بفروشم خوب هرکی بخواد میتونه سورسو بگیره کامپایل کنه و از اون استفاده کنه و یه پول سیاهم به من نده.
مثالش همین CentOS و Redhat که چند وقت پیش داشتیم راجع بهش صحبت می کردیم.
اگر هم بگین که خوب شما می تونی از پشتیبانی درآمد داشته باشی در اون صورت کسب و کار من میشه مثل تعمیر کارهای ماشین.
خب مثال خوبی زدید
از چند نظر باید این قضیه رو دید ولی چیز های اصلی و مهم اینهاست
شما به عنوان تولید کننده اشراف بیشتری به محصول خودتون دارید
پس بهتر می تونید رشدش بدید
یکی از راه های کسب درآمد
- من یک مصرف کننده که یک نرم افزار می خوام که روی سرور هام نصب کنم و نوشته نشده
خب منطقی ترش اینه که می رم سراغ همون شرکت ردهت که هم سرور خوبی داره که من می پسندمش و هم می تونه نیاز من رو پیاده سازی کنه
چون centos فقط داره محصول ردهت رو می گیره و کامپایل می کنه ولی ردهت سال ها تجربه کار داره در مورد middleware ها ( jboss رو خریده و خیلی کارهای جالبی بین محصولات jboss و لینوکس انجام داده )
- در مورد دیگه
من ابزار هایی می خوام که به سرور اضافه بشه برای مانیتورینگ و.... دوباره بر اساس موارد بالا میرم سراغ ردهت
در این ۲ حالت شما می تونید محصول تولید شده رو هم آزاد منتشر کنید ( مثل ابزار هایی که برای سرور نوشته شده ولی در فدورا هم هست
)
حالا شما می گید یک شرکت فینگیلی مثل centos
یا حتی خیلی بزرگ مثل اوراکل هم وجود داره که ممکنه سورس های من رو بگیره و حاظر باشه برای مشتری کاری رو که من می تونم انجام بدم رو با قیمت کمتر انجام بده و مشتری های من رو ببره
کاملاً حرفتون درسته ولی یکم دید بیزینسی هم بهش اضافه کنیم به واقعیت الان می رسیم ( چیزی که وجود داره )
۱- ردهت از اینکه centos این کار رو می کنه خیلی خوش حال هست چون مشتری هاش رو ( که حتی پول هم ازشون نمی گیره ) بیشتر کرده و روزی می تونه به امید این باشه که نیاز به پشتیبانی سیستمی داشته باشن که خبرش redhat هست
و به علاوه ایراد ها و باگ ها زودتر بهش گزارش داده میشه چون centos اونها رو به ردهت گزارش می کنه و حتی بهش کمک می کنه حلشون کنه
چون پیشرفت ردهت یعنی پیشرفت centos
پس نسخه redhat EN هم همه سودش رو می بره و نسخه ای قوی تر میشه
(واقعیت هم اینه که کارمندان redhat پشت خود centos هستن و راهش انداختن )
۲- اوراکل یا centos می تونه ۱۰ تا قرارداد جدید با سیستم شما بگیره و پول زیادی نسیب خودش کنه ولی این شرکت ها خیلی باهوش هستن و می دونن این قرارداد رو از خیر سر ردهت دارن و هر چی ردهت محصول بهتری بده کار اونها بهتر میشه
پس میان ( چیزی که الان کاملاً وجود داره و داره اتفاق می افته ) میان درصدی از همین درآمدشون رو به ردهت می دن که یک سری نیاز مندی های خودشون ( همون ۲ تایی که در اوب گفتم
) بر اساس نیازشون پیاده سازی کنه و به طور آزاد منتشر کنه
پس یعنی در عمل ردهت یک شریک تجاری خوب پیدا کرده که بدون اینکه درگیر مشتری های نهایی بشه با شرکت های قوی کامپیوتری همکاری می کنه و پولش رو در میاره
۳- در حالت ۲ حتی خیلی از شرکت ها کمک بلاعوض مالی می کنن ( اسپانسر میشن ) که مثلاً اوراکل یک هزینه کلی سالانه به ردهت ( هر چقدر که دوست داره مثل کمک هایی که به بنیاد های غیر انتفاعی موزیلا - آپاچی - eclipse) میشه تا ردهت و یا این شرکت ها بتونن کار تخصصی خودشون رو بکنن و در آخر اوراکل هم بی نصیب نمی مونه ازش
۴- گاهی اوقات پروژه های مشترک بین شرکت ها تعریف میشه که با سرمایه مشترک و یا حتی تیم های مشترک شروع به کار می کنن و هر دو سودش رو می برن
می بینید که این مدل چقدر شرکت ها رو به هم نزدیک می کنه و همکاریشون رو زیبا و دوستانه می کنه
همه سعی می کنن که به هم کمک کنن و سودخوبی رو با همکاری هم بدست بیارن
چند مورد تخصصی دیگه هم هست که اگر خواستید میگم ( که به طور مستقیم کسب درامد نمی کنه ولی باعث میشه درآمد و سود این شرکت های همکار رو تضمین کنه و آینده بهتری رو براشون به وجود بیاره )
در کل شرکت هایی که در کنار ردهت هستن خودشون خوب می دونن که در قبال سودی که دارن ازش می برن به ردهت وابسته هستن و اگر ردهت سود خودش رو نکنه و ورشکست بشه اونها هم بازارشون رو از دست دادن پس برای همین در کنار ردهت همکاری می کنن و بهش کمک می کنند که اون هم رشد کنه