ما هیچ مخالفتی با ایجاد سایتهای جدید نداریم و تا جایی که بتونیم بهشون کمک میکنیم و معتقدیم که هر چه تعداد این سایتها بیشتر و رقابتی تر باشه در نهایت به نفع جامعه کاربری است
سایت، آری؛ اما اگر منظورتان فروم است، این یعنی هدر دادن توان جامعهي نرمافزار آزاد ایران! حتی تجربهی سایتها/وبلاگهای گنو/لینوکسی نیز نشان داده است که نتوانستهاند در عین کثرت به دلیل رویکرد فردگرایی(بلاگهای دلنوشت/روزنوشت)، تدوام داشته باشند که ذکر نام تجربههای ناموفق، لیست بلندبالایی خواهد شد. البته اخیراً یکی دو تجربهی گروهی موفق را در زمینهی نرمافزار آزاد و لینوکس شاهد بودهایم. با وجود اکثر تجربههای منجر به شکست، پیدایش وبلاگها/سایتهای جدید توجیهپذیر است، زیرا با توجه به زمینههای گستردهی کاری پیرامون نرمافزار آزاد و رویکردهای متفاوت، "site" اصولاً گزینهای سازگار با بسط و معرفی ایدهها است و تکثر در آن، خود عامل پیشرفت جامعهی نرمافزار آزاد خواهد شد.
اما؛
در باب انجمنها قضیه
وارون است! چرا تکثر و رقابت؟ نیروی جامعهی نرمافزار آزاد ایران در فرومهای مختلف تقسیم شده است و این پراکندگی همین تعداد اندک کاربران، برای هیچ یک از فرومها نتیجهی مثبتی را به بار نیاورده است که هیچ، آنگونه بوده که نتیجهاش متروک شدن اکثر آنها است!
پس چارهی جلوگیری از این هدررفت وقت و سرمایهی کاربری حوزهی نرمافزار آزاد ایران چیست؟ ایجاد فرومهای جدید برای پراکندگی بیشتر! نه! اگر مدلی ارائه دهیم که جامعهی کاربری خود عنان کار را به دست گیرد و در محلی گرد آید، دیگر لزومی به این هم پراکندگی نخواهد بود: انجمن اوبونتو جدا، انجمن فدورا جدا، آرچ جدا، اوپنزوزه جدا و همینطور جدا و جدا و جدا. چرا؟ چرا همه دور هم نه؟
در مورد طرح تجمیع مورد اشاره، ممکن است سوالاتی وارد شود، از جمله اینکه تداخل موضوعی از کیفیت کار شاید بکاهد، خوب این مورد و موارد مشابه آن، بحثهای ثانویاند که کنکاشی فنی را میطلبد. ولی اعتبار بنمایهی نزدیکی و تجمیع پروژههای جدا افتاده، همچنان به قوت خود باقی است.
فدوراکاران و اوبونتوکارن، کاربران صرف توزیعهای اوبونتو(+میزکار یونیتی) و فدورا(+میزکار گنوم3) نیستند، این کاربران هر یک مبتنی بر رویکردی که این توزیعها دارند، انتخابی از یک توزیع را انجام دادهاند تا از انتخاب خود به عنوان بستر استفاده از نرمافزارهای آزاد استفاده کنند. فایرفاکس روی اوبونتو همان است که روی فدورا است. سوالی پیرامون فایرفاکس را یک کاربر اوبونتو با همان کیفیتی میتواند پاسخگو باشد که یک کاربر فدورا، آرچ، جنتو و... . زمینههای اشتراک همهی اینها نیز در تبیین فلسفهی نرمافزار آزاد به اوج خود میرسد و کاربر هر توزیعی که باشید، مبانی فلسفی یکسانی را اندیشه کرده و آموختهاید و میتوانید بازپس دهید. حتی توزیعها، خود، زمینههای اشتراکی فراوانی دارند. گراب، مسئلهای فرا توزیعیای است. چه اشکالی دارد که سوال یک کاربر اوبونتو در باب گراب را یک کاربر فدورا پاسخ دهد؟! ولی در حال حاضر سخت چنین امکانی فراهم میآید، چراکه هر یک از ما در صفبندیهای جداگانهای خود را قرار دادهایم و کمتر شاهد کاربرانی هستیم که در چندین انجمن فعال باشند و اگر هم چنین کاربری داشته باشیم، در این رفتوآمدها، نیرویش به مرور تحلیل خواهد رفت...
ادامهی کار فرومهای توزیعها به شیوهی کنونی و بدتر از آن احیاناً پیدایش گروههای جدید و بدتر از بدتر، با نگاه رقابتی، جز لطمه زدن به جامعهی کاربری، نتیجهای را عاید نمیکند.
به واقع باید بیاندیشیم که آیا طرح تجمیع(گرد آمدن همهی فرومها در زیر یک چتر) میتواند برای جامعهی کاربری آنی را فرا رو نهد که همیشه برایمان گم بوده: یک محیط پرکاربر، پویا و صمیمی؟
بحثی را که برخی دوستان در مورد خاطره و خاطرهبازی، باز کردند، رد نمیکنم، اما این را هم میگویم که امروز ما میتواند خاطرهای بسی شیرینتر برای فردایمان رقم زند تا اینکه همچنان در بند خاطرههای پیشین باشیم...
ولی برای ایجاد همایش و ویکی و سایر فعالیتهای اختصاصی اوبونتو نیاز به یه جامعه جدید خواهید داشت.
در مورد این نظر هم که ساماندهی ویکی، جشنها و... تنها از عهدهی انجمنهای تخصصی ایزوله برمیآید، باید پرسید چرا؟
یک انجمن جامع نیز میتواند مسئولیتهایی این چنین(سمینار، جشن و...) را برعهده بگیرد. حقیقت اینکه این «انجمنها» نیستند که مراسم را سامان میدهند، بلکه علایق و انگیزهی کاربران یک انجمن است که این حرکتها را پدید میآورد.
الان دوتا مساله در بهروزرسانی SMF 2 وجود داره:
تقویم جلالی
ویرایشگر (Editor)
در مورد ایدتور ایده خاصی ندارم چون زیاد js بلد نیستم ولی اون هم نباید موضوع پیچیدهای باشه.
منظورتان از مشکل با ادیتور چیست؟