دوستان عزیز سلام خدمت همگی ....
ضمن عرض سلام ؛ باید بگم که من دو سه روزی میشه که دارم تمامی مطالب و مقالات انجمن رو دنبال میکنم.
خیلی چیزا به چشمم خورده که گوشزد کردنشون خالی از لطف نیست.
والا اینجا توسط محمدرضا ؛ سازنده محترم جبیر به بنده معرفی شد و گفت که اینجا میتونی بهتر از انجمن من (فکر کنم ایران هکینتاش) به جواب برسی.
من دیدم بدون عضویت و سوال پیچ کردن اینجا جواب خیلی از سوالهام رو میگیرم. اما به چند چیز خیلی عجیب برخوردم!
من خودم کاربر سیستم عامل جبیر هستم ؛ بهترین ریمستر از اوبونتو از نگاه من ! بعد از مینت و آریوس و Pear و چندتای دیگه که فقط کانفیگ میزکار بودند و یه سری پکیج اضافه!
جبیر هم چیزی فراتر از اینها نیست؛ ولی این که سازندش اینقدر خوب برخورد میکنه ؛ یکم منو قلقلک داد که به سمتش برم و دانلود و بعد نصبش کنم.
چشمتون روز بد نبینه ؛ ارور های موقع نصب نسخه ۱ رو دیدم! بلافاصله از طریق ایمیل برای محمدرضا فرستادم. گفت در نسخه ۲ حتما رفع میشه که همینم شد! حالا دو سه جا سوتی داده تو نصاب دلیل بر بد بودنش نمیشه. (یادمه توی بررسی از آریوس دیدم که «رایانه» نوشته شده بود «یارانه» !!!!!!!)
اما شما دوستان عزیز.
استارتر محترم؛ همین پارسیدورا که ظاهرا شما طرفدار پر و پا قرصش هستید (از پست هاتون در خبر فدورا ۱۷ فهمیدم) چی اضافه داره نسبت به فدورا؟ اگر Jockey یا Fast-Downloader منظورتونه ؛ باید بگم اگر اونا رو در مخازن فدورا میزاشتند سنگین تر بودن! این نظر شخصی منه.
یا آریوس ؛ مثلا چی اضافه تر نسبت به اوبونتو داره؟ یا Deepin ؟ اینا همه میتونستند سشن ها و برنامه هاشون رو در مخازن قرار بدند. اما چیزی که مهم هست و من از زبون محمدرضا نقل میکنم (البته بنده خدا گفته هیچ جا نگم ولی مجبورم!) «هدف والا» هست. حالا ممکنه بگید نشسته جومونگ دیده یا .... ولی ایشون اومد جبیر نکست رو راه انداخت. یک شبکه اجتماعی بسیار زیبا که البته من عضو نیستم (عادتمه هیچ جا عضو نمیشم به جز انجمنهای علمی). ایشون گفت که از یک سیستم آزاد برای ساخت شبکه اجتماعی استفاده کرده.
همچنین ایشون پروژه «سریر» که سیستم عامل سروری بر مبنای اوپن سوزه هست رو توسعه میده و ظاهرا سرورهای جبیر هم از این سیستم عامل استفاده میکنند.
من جبیر رو یک ریمستر و حتی یک توزیع نمیدونم؛ بلکه جنگ افزار میدونم. نه این که فکر کنید جنگ با شما ؛ خیر! جنگ با دنیای بیرحم تکنولوژی که الان در انحصار اپل و سامسونگ و مایکروسافت مونده! محمدرضا قصدش اینه که بیاد و این انحصار رو بشکنه ؛ کاری که گنو موفق نشده در بیست سال انجام بده ؛ مطمئن باشید جبیر تا آخر همین امسال انجام میده و جهانی میشه.
زیاده گویی کردم ؛ ولی بازم باید بگم.
دنیای متن باز و آزاد و لینوکس و موارد مشابه خیلی بزرگه. یکی مثل محمدرضا میاد برای خودش یک مجتمع مسکونی درونش بسازه ؛ بدون اینکه خودش بفهمه یک شهر زیبا مثل جبیر درست میکنه. چه بسا بعدها این شهر برای خود اوبونتو یا حتی دبیان و گنو شاخ نشه ؟
خیلی احتمالات هست که میشه بهشون پرداخت.
من وقتی وقت پیدا کردم و با محمدرضا صحبت کوتاهی در یاهو داشتم ؛ خیلی صریح بهش گفتم که ممکنه سیستم عاملت اصلا کاربر نداشته باشه. باید سرویس هات رو قوی تر کنی. ظاهرا خیلی هم خوب عمل کرده و الان با نکست به جنگ فیسبوک و تویتر میره.
اما .....
دوستان جوانتر ؛ من این رو به بچه هام هم میگم. افرادی مثل محمدرضا باید الگوی شما باشند. کسی که جسارت میکنه دو خط بیشتر در ترمینال تایپ میکنه و تمام شخصی سازی های خودش رو در غالب یک توزیع جدید بیرون میده ؛ کار کمی نکرده. کاری که ممکنه بگید الان بسیار راحت شده و یک کودک ۵ ساله هم میتونه با Remastersys یک اسپین از دبیان بده بیرون ؛ ولی مطمئن باشید خیلی ها جرئت این کار رو به خودشون نمیدن.
واقعا متاسفم که جوامعی که باید حامی این دوستان باشند اونها رو میرونند!
و اما ادامه صحبتهام!
باز هم بابت پرگویی عذر میخوام ولی تاپیک های «آنتی جبیر» زیاد بود و من دارم تک تک شون رو در همین یک پست جواب میدم. دوستان من خودم هم خیلی با تعدد یک چیز مثل توزیعها موافق نیستم ؛ ولی وقتی یکی میاد و یک سری برنامه و ابزار جدید یا نه ؛ اصلا سرویس جدید میده بیرون ؛ باید ازش حمایت بشه! نه اینکه بعد از انتشار اولین نسخه تاپیک بزنیم و بنویسیم:
بعضی از دوستان فکر میکنند با تغییر بکگراند با عکس یک حیوانی که در باغ وحش گرفته شده و افزودن داکی سیستم عامل ساختند
خب عزیز من حداقل برو یه تست بکن بعد اینطوری بگو!
یا اینکه قضیه مصاحبه؛ موقعی که اون مصاحبه شکل گرفته ؛ محمدرضا به تنهایی داشته روی جبیر و بر مبنای NetBSD کار میکرده ؛ اما بعد از همراه شدن رضا باقرزاده عزیز در این پروژه ؛ بهتر میبنند که پروژه روی بر مبنای اوبونتو طراحی کنند (که همین کار هم خودش کلی وقت میگیره)
اما ....
از هرچه بگذریم نظرات دوستان خوش تر است!
دوستان عزیز ؛ ممکنه بگید من ۴۵ ساله سلیقم کج و کوله هست یا از طرف محمدرضا اجیر شدم ؛ ولی اینطور نیست. من دارم از الان زمانی که محمدرضا و تیمش (که اسمشون رو یادم نیست ؛ ولی ظاهرا به غیر از رضا و محمدرضا ۲ نفر دیگه هم هستند) اسمشون در کنار افرادی مثل استیو جابز و یا ریچارد استالمن ؛ تیم کوک یا مارک زاکربرگ تحت عنوان «ثروتمند ترین مردان تکنولوژی جهان» میاد رو میبینم. ایشون به نظرم فقط قصدشون خدمت به آزادی کاربران ایرانی هست ؛ اونم نه اینکه شما به نرم افزار آزاد برسید ؛ حداقل از دست مایکروسافت و اپل آزاد باشید!
دوستانی که دو سه تا GPL و GNU و این چیزا یاد گرفتید؛ بدونید که با توهین به سایر فلسفه ها (مثلا فلسفه پتنت ها ؛ یا اوپن سورس ) به جایی نمیرسید.
دوستانی هم که مخالف کپی رایت و پتنت ها هستند ؛ کمی واقع بین شوند ؛ چرا که اگر همین پتنت ها نبود ؛ منم میتونستم بیام و بدنه فلان مدل بنز رو بردارم ؛ یه موتور پیکان روش ؛ یه آرم «شاسکول» هم روش بزنم و تحت عنوان خودروی ملی بفروشم! پس نتیجه میگیریم که اینها همه از جمله حمایتهایی هست که از تولید کننده میشه.
فقط هزاران افسوس که پروژه عظیمی مثل جبیر قرار بود در اینجا میزبانی بشه!
خدا رو شکر که محمدرضا و دوستانش از اینجا زدن بیرون وگرنه فکر کنم تا الان خودکشی کرده بودن (خود من وقتی تاپیک ها و پست ها رو دیدم همین حس بهم دست داد).
یا حق!
طومار طولانی من تموم شد.