یک سوال نیست. یک مبحثه. من الان سه ماهه که وارد دنیای لینوکس شدم. و بزرگترین دریافتم از لینوکس رو در قالب یک درد دل میگم.
هر مشکلی که توی دنیای لینوکس پیش میاد، هر کمبودی که هست جوابش همیشه اینه: خودت دست بالا بزن.
من رشتم معماریه. مهارتهام به طراحی عالی در زمینهی معماری بر میگرده و ایدهپردازی عالیم. و به هیچ عنوان قصد ندارم استعداد و زمانم رو با یاد گرفتن برنامه نویسی و پیدا کردن مهارت درشون هدر بدم. هیچ علاقهای هم ندارم. امثال من ۹۵٪ کاربرای کامپیوتر شخصی هستند. جا برای کمک من کجاست؟ من اگر احتیاج به یک مشابه اوتوکد داشته باشم جای من کجاست؟ من چطور با مهارتهام میتونم دست بالا بزنم؟ اگر کمکی میکرد من حاضر بودم چهار سال دیگه که لیسانسم رو گرفتم بیام و براتون یک بنا طراحی کنم و هیچ هزینهای نگیرم. اما این کار من به جایی میرسه؟
-
گنو/لینوکس یک سیستمعامل عالی نیست. صدها سیستمعامل عالیه که جا داره تا ۱۰۰۰ تا هم بشه. اما این سیستمعاملهاهیچ وقت توی دستگاههای خونگی نمیرن تا وقتی که تنها هدف برنامه نویسا برای لینوکس ساخت یک زبان برنامه نویسی بهتر یا یک سری لایبرری یا ویرایشگر یا کامپایلر بهتر باشه.
-
دلتون رو خوش کردین به گیمپ و بلندر. هیچ وقت هم نمیگین چرا یک نفر که کار حرفهای میکنه باید بیاد و وقتش رو سر کار با این دو تا تلف کنه. حالا چند نفرم میان شیرین کاری میکنن فکر نکنین ابزار قدرتمندی توی دستشونه. دارن به همکاراشون نشون میدن که با ابزارای اولیه چیکارا کردن.
-
کاربرد ده سال پیش کلیت ابزارهای گنو/لینوکس رو بیایم با الان مقایسه کنیم. ده سال پیش: سرور، ابر رایانهها، برنامه نویسی . حالا: سرور، ابر رایانهها، برنامه نویسی، وبگردی و دیدن فیلم و گوش کردن موسیقی.
توی ده سال گذشته این کاری بود که من دیدم انجام شده.
حرف از بدیای ویندوز میزنین. اما بیاین به عنوان یک معمار به قضیه بهتون نشون بدم که نرمافزارهای بسته توی ده سال پیش چی بهم ارائه دادن.
ده سال پیش:
اوتوکد. یک ابزار خیلی پیش رفته که نقشههایی رو که قبلا با دست کشیده شده بود رو میشد تمیزتر روی یک فایل در آورد.
3D مکس. یک ابزار خیلی پیشرفته که اگر خیلی مهارت داشته باشین میتونستین یک راندوی سه بعدی تمیز ازش بگیرین.
حالا:
اوتوکد. یک ابزار خارق العاده که هر چقدر بیشتر بلد باشی باهاش راحت تر میتونی کار کنی. به درد معماری شهر سازی عمران نقشه برداری برق طراحی صنعتی و... میخوره. باهاش غیر از دو بعدی کارای سه بعدیم میشه کرد. به انواع اقسام واحدها هم کار انجام میده.
google sketch up: یک نرم افزار سه بعدی ساز که وحشتناک سادست. کامیونیتی کوچیک ولی خوبی داره. ورودی اوتوکد رو میگیره و پنج دقیقهای میتونم یاد بگیرم باهاش کار کنم. خروجیش کیفیت ۵ سال پیش 3D مکس رو داره. احتیاج به ماکت سازی رو رفع میکنه.
3Dmax: سه بعدیم مراحل مختلف داره. یک موقع فقط میخوای حجم کلی رو نشون بدی. یک موقع هست که میخوای حس رو باز سازی کنی. میخوای یک ارائه بدی که کل یک همایش بترکه. اون وقت 3Dمکس میاد چنان کارهای میکنه که یادداشتنش مثل یک برگ برنده توی رزومست.
autodest ravit: حرف از معماری میاد. شما یک نقشه نیست که فقط باید بکشی. شما توی معماری باید ۳۰ تا نقشه با جزئیات( حالا پروژه هر چقدر بزرگتر بشه این عدد هم بالاتر میره) باید بکشی. کلی جدول باید پر کنی. اما توی رویت شما فقط ابزارهای اولیش رو که یاد بگیری کافیه یک پلان بکشی. برات برش و نما و جدول مشخصات رو میده. کافی نیست؟ 3Dش رو هم میده. الان توی دانشگاههای معتبر دنیا دیگه autocad رو برای معماری یاد نمیدن. ravit رو یاد میدن.
-
فکر نکنین توی این دو ماه هیچ تحقیقی راجع به ابزارهای توی لینوکس نکردم. draftsight و غیره و غیره رو زیر پا گذاشتم و حتی یک ابزاری پیدا نکردم که در حدی باشه که حتی بتونه با autocad مال ۱۲ سال پیش رقابت کنه.
-
حرف من اینه که تا وقتی که برنامه نویسی لینوکس فقط برای ساخت یک ابزار بهتر باشه برای برنامه نویسی و امثال من که علاقهای به برنامه نویسی نداریم (دلیلی هم نداره که داشته باشیم) لینوکس هیچ چیزی جز گوش دادن به آهنگ و امنیت در اینترنت رو برامون ارائهنده مسلم بدونین که تا ۱۰۰۰ سال دیگهام ویندوز و مک که با اون کیفیت گندشون حداقل به فکر امثال ما هستند(حالا دنبال پولمون باشن یا هرچیزی، حداقل وجود داریم براشون) خب ما دنبالشون میریم.
-
حالا میخواین به حرفهای من گوش کنین و باز برین یک زبان برنامه نویسی بهتر بنویسین یا این که باز یک جواب در راستای خودت دست بالا بزن بدین. انتظاری هم ندارم. فقط امیدوارم جامعه و مدارس رو زیر سوال نبرین که چرا ویندوز رو تدریس و توصیه میکنن. چون ویندوزه که به درد جامعه میخوره.
--
با تشکر و احترام به همهی دوستان.