در آغاز کار مشکلی وجود نداشت، خیال میکردم کافیه که دی وی دی رو توی دستگاه بزارم و منتظر بشینم تا گنو/لینکوس مثل ویندوز با چند کلیک نصب بشه، ولی وقت به مرحله ی partition رسید چیزهایی مثل /boot /home و غیره دیدم که برام غیر آشنا بود.
چرا من باید خودم رو با root, swap و چیزهای دیگه درگیر کنم؟ مگر تنظیم اینها وظیفه ی سیستم عامل نیست؟ حالا که من اینها رو یاد گرفتم چه برتری به کاربران ویندوز دارم که اینها رو بلد نیستن؟
نصب اوبونتو که مثل ویندوز با چند کلیک هستش. پارتیشنبندی هم لازم نیست خودت بکنی، Auto میزدی خودش انجام میداد.
بعد از نصب سیستم عامل تصمیم گرفتم یک برنامه ی کاربردی .tar.gz رو نصب کنم. فکر میکردم به سادگی مثلا با دابل کلیل نصب میشه
خوب فایل اشتباهی رو گرفتی. مگه سورس برنامهای رو توی ویندوز میگیری با چند کلیک نصب میشه؟! نه، باید کامپایلر نصب کنی، برنامه رو کامپایل کنی، ...
کافیه فایل deb. رو بگیری، با چند کلیک نصب میشه. حتی لازم نیست بری توی گوگل دنبال برنامه بگردی و دانلود کنی و غیره. میتونی بری توی Software Center، برنامه رو انتخاب میکنی، خودش از اینترنت میگیره و نصبش میکنه. (این فوقالعاده نیست؟!)
بعد تصمیم گرفتم یک ویروس کش دانلود کنم و نصب کنم که سیستم ایمن بمونه
توی گنو-لینوکس نیازی به ویروسکش نداری
اگر من وقت بیشتری بذارم و chmod , sudu و اینجور چیزها رو بنویسم و یک کاربر ویندوز بدون نوشتن این فرمانها به خروجی مساوی با من برسه، در این صورت من چه برتری به اون دارم در حالی که اون زحمت کمتری کشیده و از وقتش استفاده بهتری میتونه بکنه.
مجبور نیستی این دستورها رو یاد بگیری. مثلا بجای استفاده از chmod میتونی بری روی فایل کلیکراست بکنی و بری تو تنظیمات و اون رو تغییر بدی (مثل ویندوز).
برتری اون اینه که مثلا وقتی اینجا یک سوال میپرسی من میتونم با یک دستور بگم چیکار باید بکنی، بجای اینکه کلی آدرس بدم که فلانجا برو و روی فلان کلیک بکن و اینا، که اگر متوجه نشی بعد باید Screenshot بذارم و ...
برتری دیگه این دستورات اینه که راحت بتونی کارایی رو انجام بدی که توی ویندوز به راحتی قابل انجام نیست. مثلا من یک فایل بزرگ دارم، میخوام بذارم اون کپی شه بعد هم کامپیوتر خاموش بشه. به راحتی مینویسم:
cp /path1/file1 /path2/file2 && shutdown -h now
خوب توی ویندوز چطور بدون یادگیری هیچ دستوری اینکار انجام میشه؟
اگر من با گنو/لینوکس در انتها به همون نتیجه ای برسم که کاربران ویندوز با زحمت کمتری به اون نتیجه میرسن این به نظر من اصلا برای گنو/لینوکس خوب نیست, و میفهمم که چرا ویندوز رایگان نیست.
قضیه اینه که کارهایی رو سعی کردی بکنی که توی ویندوز سعی نکردی. مثلا سعی کن سورس یک برنامه رو بگیری و از روی سورسش اون رو توی ویندوز کامپایل کنی. مسلما توی گنو-لینوکس اینکار آسونتره.
یا اینکه سعی کردی پارتیشنبندی شخصیسازی شده انجام بدی که قدرت کنترل بیشتری بهت میده ولی خوب به اطلاعات بیشتری هم نیاز داره. همونطور که اگه بخوای حجم مشخصی برای Virtual Memory توی ویندوز مشخص کنی نیاز به اطلاعات بیشتری نیاز داره.