اگر منظور از سخت افزار آزاد در الکترونیک بچه بازی هایی مثل آردوینیو یا اون پرینتر ۳ بعدی هست اینها رو هر دانشجوی ترم ۵ ۶ الکترونیک بلده !
خوب باید دید هدف همون بچهبازیهایی مثل Arduino یا پروژههایی مثل Raspberry Pi چی بوده پروژههایی مثل Arduino یا پرینتر ۳ بعدی با قیمت پایین یکی از تحولاتی هست که فوقالعاده هزینه ساخت Prototypeها رو پایین آورده و با همه سادگیهاشون، باعث میشن که سرعت رشد تکنولوژی بالا بره. تفکری که باعث میشه کشورهای جهانسوم پیشرفتی نکنند، عموما همون بیرون گود وایسادن و گفتن «اینها کاری نداره یا اینها خندهداره» هستش، و در آخر تنها هم همیشه مصرفکننده هستند
اگر منظور کدهای VHDL هست ،که ریچارد استالمن روزگاری گفته بود: شاید بشه این کدها رو روزگاری زیر پوشش قوانین کپی لفت قرار داد ،باز هم باید بگم کدهای vhdl بخش خیلی خیلی کوچکی از فرایند تولید یک (مثلا) میکرو چیپ یا آی سی رو تشکیل میده .
پیچیدهترین و مهمترین و پرهزینهترین قسمت ساخت یک پردازنده، نوشتن کدهای اون پردازنده هستش
کدوم محقق آزادی توانایی این جور آزمایشات رو داره؟
من نمیدونم تعریفت از محقق آزاد چیه! محققین توی دانشگاهها و موسسات تحقیقاتی فعالیت میکنند. یک سری از اونها نتایج کارشون رو به صورت آزاد منتشر میکنند و یک سری هم نمیکنند. امکاناتی هم که دارند، بستگی به دانشگاه و موسسه تحقیقاتیای داره که توش کار میکنند. اگر در دانشگاه خوبی در حال تحصیل باشید، این امکانات هم در دسترستون هست.
بنده همچنان هم میگم ،اگر منظور ساخت چیزی مثل آردوینیو هست ، که واقعا راه انداختن جنبش کار خنده داریه . اگر منظور ساخت آی سی هست ... که امکان نداره !
خوب این نظر شما هست که اینها خندهداره و نظرم هم بالاتر در مورد این حرفها گفته بودم برای بقیه اینها نماد پیشرفت تکنولوژی هستش.
سختافزار آزاد یعنی اینکه بدونی سختافزاری که باهاش کار میکنی توش چی میگذره، بتونی تغییرش بدی و بتونی دوباره با تغییراتی که خودت ایجاد کردی بدی برات بسازنش. حالا این میتونه یک آیسی کوچیک باشه (که برای ساختنش نیاز به کدهای اون داری!) یا یک برد کوچیک باشه (مثل Arduion) یا یک پردازنده بزرگ باشه (مثل OpenSprac) یا ...
ممنونم .
من الکترونیک خوندم . بیرون گود نیستم متاسفانه! دوره کارشناسی برای درس یک واحدی «پروژه آزمایشگاه الکترونیک ۳ » یک پردازنده ۸ بیتی رو از ۰ با کد های VHDL نوشتم .۴ ۵ ماه وقت برد . نمیگم یکی بخواد یه ۶۴ بیتی بنویسه هم همینقدر طول میکشه اما بیس کار همونه . بی اطلاع هم نیستم از کد نویسی سخت افزار .
نمیدونم شما چقدر اطلاعات دارید در این زمینه ، لازم هم نمیدونم پست قبلیمو دوباره تکرار کنم . اینکه VHDL مهمه ،شکی درش نیست اما با داشتن کد VHDL هیچ کار تاثیر گذاری نمیشه کرد .
برای ساخت یک آی سی ساده ۷۴۱ که نقشه اش توی همه کتابهای الکترونیک عمومی هست ،آیا دونستن نقشه اتصالات کافیه؟ نقشه اتصالات خیلی از تقویت کننده ها داخل data sheet اونها موجوده اما کسی نمیتونه بسازدشون ،چون فرآیند ساخت بیرون از دسترسه ماست . احتیاج به کارخانجات عظیم داره برای خالص سازی ویفر سیلیکون داره ، احتیاج به دستگاههای دقیق برای نفوذ ناخالصی به داخل ویفر داره . احتیاج به ماسک های با دقت بالا که هر کدوم هزاران دلار پول خرجشون شده داره ... اینها چیزهای در دسترسی نیستند . حتی دانشگاههای بزرگ دنیا هم راسا قادر به ساخت همچین چیزهایی نیستند ، و با کمک شرکتهای تولید آی سی دست به تجربه اندوزی و طراحی میزنند . صد البته هم در ایران خبری از هیچ کدوم از اینها نیست .
شما پشت کامپیوترت میتونی کدهای هسته لینوکس رو تغییر بدی و در انتشار بعدی نتیجه رو همه استفاده کنند . اما ایا کسی میتونه از خونه اش طراحی یک آی سی رو انجام بده ؟جواب من نه هست ! حداکثر کاری که میشه کرد نوشتن یک کد vhdl و بار گزاری اون روی یک FPGA هست ! آیا بیرون از آزمایشگاهها و کلین روم ها میشه دست به توسعه یک طرح موجود زد ؟ فکر نمیکنم ! چون ما با مخاطرات کار آشنا نیستیم . مثلا اینکه طول کانال یک پردازنده الان در حد ۱۳ نانومتر رسیده ،آیا همون اثرات قبلی بر روی رفتار الکترونها و حفره ها حاکمه؟ مسلما نه ! وقتی وارد دنیای کوانتومی میشیم اثرات از حالت خطی به کوانتومی میرسند و اینجا نه تنها دانش زیاد در رشته های مختلف بلکه تجهیزات دقیق و مناسب هم مورد نیازه . و این رو هیچ دانشگاه و هیچ شخصی به تنهایی نمیتونه فراهم کنه .
توی یکی از این تاپیک ها در مورد سیستم عامل نویسی یکی حرفی زده بود ، یکی از دوستان اومد چارت مهندسی نرم افزار رو گذاشت جلوش ، گفت سیستم عامل آخرین درسه ! مشکل اینه ما درس های قبلی رو خوب بلد نیستیم !!
منم صحبتم همینه ، طراحی آخرین مرحله است ، صحبت بدون داشتن دانش در زمینه های پایه ای تر باعث میشه حرف ما یکم از بار علمیش کم بشه ! ... اینکه فکر کنیم با نوشتن کدهای VHDL میتونیم بدیم برامون بسازندش ... یکم دور از دسترسه دوست من !
من حسم اینه سخت افزار آزاد یک جنبش آماتوریه . برای کسانی که دوست دار الکترونیک هستند ،بدلیل مشکلات فنی بسیار زیاد عملا بجز ساخت برد های ازاد یا پلتفرم های آزاد به حوزه دیگه ای نمیتونه وارد بشه . چه برسه به طراحی cpu کامپیوتر و ...
همین برد رزبری پای که از کورتکس A7 با ۴ هسته استفاده میکنه و اصطلاحا ازاد هست ، الان نقشه های اون پروسسورش کجاست ؟اصلا کسی میدونه ...؟